Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΧΑΡΤΑΕΤΟ ΚΑΙ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ






 Την Τρίτη ο κ.Παριανός έφερε στο Εργαστήρι  αερόστατο , που έχει φτιάξει ο ίδιος και κάθε χρόνο συνεχίζοντας το παλιό κρανιδιώτικο έθιμο, το πετάει ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα.
Τα παιδιά ακολούθησαν τις οδηγίες του και με τη βοήθεια του Αντώνη Σοφικίτη έφτιαξαν το δικό τους αερόστατο. 
Για την κατασκευή του χρειάζονται πολύ λεπτές κόλλες  ,οι οποίες αφού ενωθούν μεταξύ τους σχηματίζουν μιά κλειστή σακούλα στο άνω μέρος.
Στο κάτω και ανοιχτό μέρος της κατασκευής ,κολλάμε το καλάμι, το οποίο έχουμε καθαρίσει ,κόψει στην μέση και το έχουμε κάνει σαν στεφάνι.

Ταυτόχρονα με την βοήθεια και τις οδηγίες του Βαγγέλη του Γουζούαση και του Κώστα του Τσιρτσίκου φτιάξαμε χαρταετό!
Τα καλάμια και πάλι καθαρίστηκαν , ενώθηκαν με ακρίβεια  και κολληθηκαν πολύ λεπτές κόλλες.

















Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013

Φτιάξαμε τυρόπιτα με παραδοσιακό φύλλο και γαλατόπιτα ή Πουπέκι

To Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013  μέλη και φίλοι του Λαογραφικού Εργαστηρίου, μαζευτήκαμε και φτιάξαμε τυρόπιτα με χειροποίητα φύλλα και  γαλόπιτα  , γνωστή  στο Κρανίδι σαν  "πουπέκι " .που σημαίνει χωρίς καπάκι. Η ονομασία προέρχεται από τον τρόπο παρασκευής της , γιατί δεν σκεπάζεται με φύλλα στο πάνω της μέρος.
Η ΣΥΝΤΑΓΗ
ΥΛΙΚΑ
3 κιλά γάλα (κατα προτίμηση πρόβειο)
400 γραμ σιμιγδάλι ανάμικτο (ψιλό και χονδρό)
750 γραμ ζάχαρη
2 αυγά 
2 βανίλιες
κανέλα
Ανοίγουμε 1 φύλλο χειροποίητο , το βουτυρώνουμε και το πασπαλίζουμε με ζαχαρη και κανέλα.
για την κρέμα
Ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε την ζάχαρη και το σιμιγδάλι ,ανακατεύουμε το μίγμα συνέχεια με ξύλινη κουτάλα ,μέχρι να δέσει η κρέμα .Χτυπάμε τα αυγά και μαζί με τις βανίλιες τα ρίχνουμε στο μίγμα.Αφού ρίξουμε το μίγμα πάνω στο ανοιγμένο φύλλο το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα και το ψήνουμε για μία ώρα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Το δικό μας πουπέκι ,φτιαγμένο από τις κυρίες Παπαντωνίου Μαρία,  Ζαφείρη Αννα και Μπουζούνη Ρούλα έγινε υπέροχο!