Σάββατο, 12 Απριλίου 2014

2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014 ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΟΤΟ ΧΕΛΙΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΑ "ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ"



Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο που γινόταν το Σάββατο του Λαζάρου και οι νοικοκυρές μετά το ψήσιμο άλειφαν τα λαζαράκια με μέλι  και τα μοίραζαν στα παιδιά
Εφτιαχναν τόσα όσα ήταν και τα παιδιά του σπιτιού!
     
Τα "λαζαράκια" ,  φταγμένα από αλατοζύμη,  είναι μικρά          ανθρωπάκια με σταυρωμένα τα χεράκια και  γαρύφαλλα στα ματάκια.





ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014 ΦΤΙΑΞΑΜΕ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟ ΧΑΛΒΑ ΚΑΙ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΑ


Για τις θρεπτικές ιδιότητες του χαλβά και τη φήμη που τον συνοδεύει αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανάρτηση.
Σήμερα θα σας δώσουμε την παραδοσιακή συνταγή που  χρησιμοποιήσαμε και με την βοήθεια των μικρών μας φίλων παρασκευάσαμε!
 

ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ

1φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι(1φλ.ψιλό και 1φλ.χονδρό)
3 φλυτζάνια ζάχαρη και 2 κουτ.σούπ. μέλι
4 φλυτζάνια νερό
σταφίδες και αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
κανέλα για γαρνίρισμα


συνεχίσαμε με την εκτέλεση της συνταγής για καλτσούνια νηστίσιμα

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΜΙΓΜΑ
3-4 φλυτζ.σταρένιο αλεύρι
1 φλυτζ. ελαιόλαδο
3/4 φλυτζ. χυμό πορτοκαλιού
1κ.γλυκ. σόδα
1 ποτηράκι του λικέρ μαστίχα
1/2 φλυτζ.ζάχαρη


όταν τελειώσαμε  το μίγμα γεμίσαμε τα μισά καλτσούνια μέ μέλι και ψημένο σουσάμι
και στα άλλα μισά βάλαμε λουκούμια με αμύγδαλο.
πασπαλίσαμε τα πρώτα με σουσάμι πριν τα ψήσουμε και με άχνη τα επόμενα αφού πρώτα τα ψήσαμε.
Ηταν όλα εκπληκτικά και πεντανόστιμα!