Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

καλοκαίρι...θάλασσα...βότσαλα...........δημιουργίες!














το Λαογραφικό Εργαστήρι φιλοξένησε, ξενάγησε και έμαθε την τέχνη του αργαλειού στους μικρούς προσκόπους!

τα λυκόπουλα  του Α' Συστήματος  Προσκόπων Ερμιονίδας μαζί με τους συνοδούς τους , επισκέφτηκαν την Κυριακή, το Λαογραφικό Εργαστήρι, για ξενάγηση και δημιουργική  απασχόληση.
Γνώρισαν την τέχνη του αργαλειού, παρακολουθώντας με έντονο ενδιαφέρον την κ.Μαρία,
και επιδόθηκαν με εξαιρετική ικανότητα στην υφαντική , χρησιμοποιώντας τους αυτοσχέδιους αργαλειούς , που τους είχαμε  εξασφαλίσει!





τα παιδιά , ενθουσιασμένα με τις κατασκευές τους, ανυπομονούν να τις δείξουν στους γονείς τους!!1




η κ. Μαρία Κορδώνη μαθαίνει την τέχνη του αργαλειού στους μικρούς μας φίλους!


τα παιδιά εκπαιδεύονται στην υφαντική με πλαστικό πλέγμα, που λειτουργεί σαν αυτοσχέδιος αργαλειός, υφαίνοντας με  υφασμάτινες λωρίδες!!!!!!!!!1


ευγενικό ευχαριστήριο από την αρχηγό της αγέλης κ. Μαρία  Καρανικόλα, τους 3 υπαρχηγούς , και το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ερμιονίδας!




ήταν μιά ξεχωριστή εμπειρία για όλους μας και θα ήταν πραγματική χαρά μας να επαναλάβουμε την συνάντηση τον Σεπτέμβριο!!!!!!!!!!!!!!!!1

ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2ης ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΙΣ 7.30μμ!



 ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 2ης ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΕ 
ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ  ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ  ΤΟΥ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ,
 ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ 
ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ  22 ΙΟΥΝΙΟΥ,  ΣΤΙΣ 7.30μμ,  στο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ.

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙΣ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ Σ.Δ.Ε!

Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 κατασκευές με βότσαλα και κοχύλια!



ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ-ΘΑΛΑΣΣΑ-ΑΜΜΟΣ & ΒΟΤΣΑΛΑ

Την Τρίτη  κατά τις 6.00, το απόγευμα, ζωγραφίζουμε   ή φτιάχνουμε κατασκευές με βότσαλα και κοχύλια!

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

συνεχίζοντας την διαδρομή στα μονοπάτια της παράδοσης και του νερού, επιλέξαμε το ΚΑΤΑΦΥΚΙ, ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!









οι επιβλητικοί βράχοι , η πλούσια βλάστηση και οι   διακριτικές  σπηλιές χρησιμοποιήθηκαν σαν ένα προστατευμένο καταφύγιο για τους κατοίκους της περιοχής, που έτρεχαν τρομαγμένοι να προστατευτούν από τις επιδρομές των πειρατών.

Η πλούσια λαϊκή φαντασία σε συνδυασμό με τους μύθους που μας έρχονται από τους αρχαίους χρόνους, μας αφήνουν μιά αίσθηση γοητείας , αλλά και μυστηρίου για το φαράγγι και τα μυστικά του.

Σε ύψος περίπου 200 μ. και κατακόρυφα υψώνεται ο επιβλητικός βράχος όπου διακρίνεται ένα σπήλαιο " η φούρκα του διαβόλου" και φημολογείται ότι εκεί κρυβόταν ο ξακουστός ληστής Λύγκος.

Υπάρχει επίσης μία θεωρία για την σπηλιά ότι επικοινωνούσε υπογείως με το σπήλαιο Φράγχθι της Κοιλάδας από τον Νεάντερνταλ ,40.000 χρόνια προ Χριστού!

Αλλά και ο Ηρακλής πέρασε από την σπηλιά του βράχου, στον κάτω κόσμο, για να εκπληρώσει τον 12ο άθλο, να πιάσει  δηλ. και να μεταφέρει στον βασιλιά της Τίρυνθας Ευρυσθέα, τον φοβερό Κέρβερο!








Παπούλια Φούρνων 
σημείο συνάντησης και εκκίνησης της διαδρομής.

 πανέμορφο  πευκόφυτο δασάκι , με τρεχούμενο νερό και το εκκλησάκι των Αγ. Αναργύρων 
να υψώνεται στο κέντρο του, βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό των Φούρνων.



χώρος φιλόξενος, πεντακάθαρος με παγκάκια , τραπέζια ,αλλά και παιδική χαρά....












 κάποτε το νερό ήταν άφθονο στην περιοχή  , τα τελευταία χρόνια όμως η ανομβρία έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της!



το εικονοστάσι του Αγ. Νικολάου!


 το φαράγγι προστατεύεται σαν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και καταφύγιο  σπάνιων πουλιών, ερπετών και θηλαστικών κατά τη διάρκεια, κυρίως, του χειμώνα.




πλούσια βλάστηση με πεύκα, πικροδάφνες,μυρτιές , λυγαριές, δενδρολίβανο, αλλά και την αργολική ορχιδέα..






ο μύθος της Περσεφόνης
απόσπασμα από Β.Γκάτσο

.......Η Ερμιόνη ήταν ο τόπος που καμάρωνε, ότι στη γη της έγινε η Καταγωγή της Περσεφόνης στον Κάτω Κόσμο, και ότι οι Ερμιονείς ήσαν αυτοί που μαρτύρησαν στη Δήμητρα το μέγα γεγονός. Ξαφνικά χωρίστηκε το βουνό από θείο σεισμό, τη στιγμή που η Περσεφόνη έσκυβε να κόψει έναν ωραίο υάκινθο. Βρέθηκε στο κενό όπου την άρπαξε ο Πλούτωνας στο άρμα του, τόσο γρήγορα, που μόνον ο Ήλιος είδε, όμως δεν μαρτύρησε στη Δήμητρα. Στο βουνό έμειναν τα σημάδια του φοβερού γεγονότος, το φαράγγι του Καταφυκιού και οι τρύπες στην απότομη πλαγιά του που οδηγούσαν κατευθείαν στον Κάτω Κόσμο. Κι ένας φοβερός αντίλαλος που πήρε την κραυγή (Δαμάτερ!) της Περσεφόνης και την μετέφερε από βουνό σε βουνό, μέχρι που την άκουσε η Δήμητρα. Οι Ερμιονείς αφιέρωσαν μέγα πανελλήνιο ιερό στη Δήμητρα και πίσω απ’ αυτό διαμόρφωσαν ιερό χώρο αφιερωμένο στον Πλούτωνα. Όλοι γνώριζαν ότι εκεί στο φαράγγι του Καταφυκιού έγινε το μέγα γεγονός, ότι εκεί ήταν ο πιο σύντομος δρόμος για τον Κάτω Κόσμο, ότι στο φαράγγι αυτό ήταν οι τρύπες απ’ όπου κατέβαιναν οι Διόσκουροι, ότι αυτόν τον δρόμο διάλεξε ο Ηρακλής ως συντομότερο για να ανεβάσει τον Κέρβερο, ότι μόνο σε αυτό το φαράγγι αν φωνάξεις «Δαμάτερ!» ο αντίλαλος θα σου επιστρέψει ολόκληρη τη λέξη. Στη γιορτή της Δήμητρας και της Κόρης έρχονταν προσκυνητές από πολλά μέρη, κάτι ανάλογο με τη γιορτή των Αγίων Αναργύρων, να γιορτάσουν το μέγα γεγονός της μαγικής ένωσης της Περσεφόνης με τον Πλούτωνα, ένωση που επέφερε ένα σπειρί ρόδι που πρόσφερε ο Πλούτωνας στη Περσεφόνη, ένα σπειρί γλυκού, αιμάτινου ροδιού της γης της Ερμιόνης. 







το εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου, κτίστηκε το 1740 και αποτελεί ένα μεταβυζαντινό μνημείο!


Μιχαήλ , ο γρηγορότερος πεζοπόρος της διοργάνωσης!






στην σκιά των πεύκων προσφέραμε δροσερή λεμονάδα και σπιτικά κεράσματα!






οι Φούρνοι ,  κατάλευκο χωριό, έχει  έντονα  νησιώτικα χαρακτηριστικά!



στην πλατεία του χωριού , στο γραφικό καφενείο της κ.Μαρίας, καθίσαμε να απολαύσουμε τους μεζέδες της!