Κυριακή, 8 Μαΐου 2011

Θέλουμε, Μπορούμε, Συμμετέχουμε.....

Η ομάδα μας συστάθηκε πριν 2 μήνες με αυθόρμητη συμμετοχή δημοτών από όλη την Ερμιονίδα. Εντυπωσιακός ήταν κι ο αριθμός των δημοτών, που προσήλθαν για τα δεδομένα ανάλογων κινήσεων.
Γίνεται αντιληπτό ότι όταν οι δημότες εμπνέονται και εμπιστεύονται, προθυμοποιούνται στην ενασχόληση με τα κοινά και στην κοινωνική προσφορά.
Αντιληπτό επίσης γίνεται για εμάς, που ζούμε στην επαρχία μας ότι οι εικόνες παραμέλησης και αδιαφορίας του περιβάλλοντος χώρου ενοχλούν, αγανακτούν και ενεργοποιούν τους δημότες που σέβονται,  αγαπούν και νοιάζονται για τον τόπο τους.
Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα κίνητρα σύστασης των εθελοντικών ομάδων.
Ομάδες, που αυτοοργανώθηκαν στη συνέχεια και όρισαν συντονιστές για καθαρά πρακτικούς λόγους, δηλαδή για  να εξασφαλίζουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των δράσεων. Οι συντονιστές λοιπόν, είναι απλά μέλη των ομάδων με αυστηρά συντονιστικό ρόλο.
Όσο αφορά εμένα σε προσωπικό επίπεδο είναι γνωστό ότι δεν έχω θέσει πότε υποψηφιότητα, ούτε έχω λάβει μέρος σε κανένα όργανο του Δήμου. Δεν διατηρώ προσωπικό ιστολόγιο, και στο ιστολόγιο της ομάδας οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά τις δράσεις της ομάδας και αναφορές από άλλες φορείς, (ΥΠΕΚΑ, Υφυπουργείο Νέας Γενιάς). Άρα να εγκαλούμαι και μάλιστα επιτακτικά και δημόσια να δώσω απαντήσεις, το θεωρώ αδιανόητο.
Η εξέλιξη της δημοτικής μας ζωής με τον περιορισμένο προϋπολογισμό, την αδυναμία κρατικής επιχορήγησης και τον ελαχιστοποιημένο αριθμό υπαλλήλων καθαριότητας, καθιστά πλέον επιβεβλημένη την συνεργασία των δημοτών για να εξασφαλιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό η ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή. Γι’ αυτό η πρόσκληση της ομάδας μας αφορά όλους τους δημότες του Δήμου μας που θέλουν καθαρές γειτονίες και φροντισμένους τους κοινόχρηστους χώρους.
Οι ενεργοί πολίτες στην καθημερινότητα αποτελούν για μας συνειδητοποιημένους πολίτες, που συμμετέχουν στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.
Τα σχολεία της περιοχής μας έχουν δείξει έμπρακτα σε διάφορες χρονικές στιγμές την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και τον τόπο μας. Το 1936 πευκοφυτευθήκε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο η Αγία Άννα, από τα ελάχιστα αλσύλλια που διαθέτει το Κρανίδι και που μπορούμε μέχρι σήμερα να το απολαύσουμε.
Για σειρά αρκετών καλοκαιριών στην διάρκεια της πρώτης θητείας του Δημήτρη Καμιζή το Γυμνάσιο Κρανιδίου, με πούλμαν κατέβαινε στις παραλίες για καθαριότητα και στην συνέχεια τα αυτοκίνητα του Δήμου Κρανιδίου μάζευαν τις σακούλες.
Τα τελευταία χρόνια τα δημοτικά σχολεία με δική τους πρωτοβουλία και με δικά τους έξοδα έκαναν ανακύκλωση.
Δεν θεωρούμε σαν εθελοντές ότι υποβαθμιζόμαστε, αλλά και ούτε αναβαθμιζόμαστε. θέλουμε, απλά και μόνο, την καθημερινή μας ζωή ποιοτική και συμμετέχουμε ενεργά, για να την εξασφαλίσουμε.
Ο καινούριος κύκλος δράσης της ομάδας «Φροντίζω την γειτονιά μου – Κάνω ανακύκλωση» έχει στόχο την ενημέρωση των δημοτών. Ξεκινήσαμε μαζί μα την Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, που μας φιλοξένησε στην Γιορτή των Λουλουδιών, την Πέμπτη 5 Μαϊου 2011, για να μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό. Εκεί μάλιστα μάθαμε ότι τα κηπάκια του σχολείου καλλωπίστηκαν από μαθητές της πέμπτης δημοτικού και κατά γενική ομολογία έκαναν εξαιρετική δουλειά με μεγάλο ενθουσιασμό και περηφάνια.
Οι μικροί κηπουροί


«…Υπάρχουν ελπιδοφόρες δυνάμεις στην κοινωνία, στις παραγωγικές τάξεις, στον Τύπο, οπουδήποτε. Άνθρωποι δημιουργικοί, πολίτες δημοκρατικοί που γνωρίζουν καλά την δουλειά τους, έχουν ιδέες, διάθεση και προτάσεις με συγκεκριμένο στόχο και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η συσπείρωση τους δεν αφορά την σύσταση ενός νέου πολιτικού φορέα, αλλά ομάδων. Ομάδων που απευθύνουν τις προτάσεις τους στην κεντρική εξουσία και μπορούν να τις υλοποιήσουν...»
Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από την συνέντευξη του Αλέξανδρου Κάντζη, που εκπροσωπεί την νεοσυσταθείσα ομάδα «Δημιουργικοί Πολίτες» και δημοσιεύτηκε στο Έψιλον της Κ.Ε. της προηγούμενης βδομάδας. Ομάδα που έχουν σαν στόχο,τα μέλητης, να προσφέρουν στον τόπο, την γνώση και την εμπειρία τους για να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το μνημονιακό καθεστώς.   
Ας χρησιμοποιήσουμε όλοι τις δυνατότητες μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε για να βοηθήσουμε τον τόπο μας και να μην αναλωνόμαστε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. 
    
                                      
Τέτα Μονά
 Μέλος της
εθελοντικής ομάδας
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου