Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ ΞΕΚΙΝΑΕΙ Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

    Το Σάββατο   28/5/11 ,  9.00 το πρωί , στην άνω πλατεία Κρανιδίου ,μπροστά στα ταξί,
θα γίνει η συνάντηση  των εθελοντών με τους φορείς , για να ξεκινήσει η ενημέρωση   σχετικά με τα απορρίμματα .

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η έναρξη του διαλόγου και της ενημέρωσης για καθαρότερες πόλεις και για ορθολογικότερη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων ξεκινάει

     Tην Τετάρτη 25 Μαίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου  στο  Δημαρχείο στο Κρανίδι, στίς 19:00 όπου θα γίνει η προγραμματισμένη συγκέντρωση των τοπικών φορέων με τους εθελοντές και διοργανώνει η Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου.
    Η συγκέντρωση είναι ανοιχτή σε  προτάσεις για καθαρότερη και  φιλικότερη πόλη κάτω από το πρίσμα της εθελοντικής  και ενεργής συμμετοχής του πολίτη.
  Κεντρικοί άξονες της συζήτησης θα είναι ΚΑΘΑΡΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ - ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ - ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  με παράλληλη συνεργασία των τοπικών αρχών  και  των πολιτών.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΔΑΣ

        Με πρωτοβουλία της ομάδας μας "φροντίδα για τους οικισμούς" και στα πλαίσια της ενημερωτικής καμπάνιας ,που ήδη έχουμε ξεκινήσει
με θέμα "ΠΟΛΗ-ΓΕΙΤΟΝΙΑ-ΚΑΔΟΣ- ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ" ,στείλαμε προσκλήσεις σε όλες τις κοινότητες του Δήμου μας, για να οργανώσουν συγκεντρώσεις, ανά κοινότητα.   
       Θέμα συζήτησης θα είναι η ενημέρωση των τοπικών φορέων και   η συγκρότηση των εθελοντικών ομάδων, που θα αποτελούνται από δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους και    δημότες - εθελοντές .

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ

Το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα  9   ΜΑΙΟΥ 2011 , ομόφωνα  ψήφισε το αίτημα της ομάδας μας ,δηλαδή τη συγκρότηση ομάδων ,αποτελούμενες από εθελοντές και δημοτικούς συμβούλους ,που θα ενημερώσουν όλους τους δημότες για τις δυσκολίες  που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.
Τα θέματα της ενημερωτικής καμπάνιας θα είναι

ΓΕΙΤΟΝΙΑ-ΠΟΛΗ- ΚΑΔΟΣ ΑΠΟΡΙΜΑΤΩΝ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Αίτημα προς το Δημοτικό Συμβόλιο του Δήμου Ερμιονίδας

Το αίτημα της εθελοντίκης ομάδας μας έγινε δεκτό και θα συζητηθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο την Δευτέρα 9-5-2011 και ώρα 19:30 :

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ


ΑΙΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Κρανίδι 29/4/2011
     
κ.Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου
η ομάδα μας στα πλαίσια της καινούριας  της  δράσης <ας  διατηρήσουμε φροντισμένες τις πόλεις μας ,ξεκινώντας από την γειτονιά μας>, ζητάει την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στόχος μας είναι η σύσταση ομάδων αποτελούμενες από εθελοντές και έναν τουλάχιστον δημοτικό σύμβουλο, για την  ενημέρωση των συμπολιτών μας σχετικά με την αναγκαιότητα  της   συνολικής συμμετοχής στην φροντίδα της πόλης και την ανακύκλωση.
Παρακαλούμε  να αποδεχτείτε το αίτημά μας και να το συζητήσετε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.


                                Η ομάδα για την φροντίδα των οικισμών

 

Θέλουμε, Μπορούμε, Συμμετέχουμε.....

Η ομάδα μας συστάθηκε πριν 2 μήνες με αυθόρμητη συμμετοχή δημοτών από όλη την Ερμιονίδα. Εντυπωσιακός ήταν κι ο αριθμός των δημοτών, που προσήλθαν για τα δεδομένα ανάλογων κινήσεων.
Γίνεται αντιληπτό ότι όταν οι δημότες εμπνέονται και εμπιστεύονται, προθυμοποιούνται στην ενασχόληση με τα κοινά και στην κοινωνική προσφορά.
Αντιληπτό επίσης γίνεται για εμάς, που ζούμε στην επαρχία μας ότι οι εικόνες παραμέλησης και αδιαφορίας του περιβάλλοντος χώρου ενοχλούν, αγανακτούν και ενεργοποιούν τους δημότες που σέβονται,  αγαπούν και νοιάζονται για τον τόπο τους.
Τα παραπάνω αποτελούν μερικά από τα κίνητρα σύστασης των εθελοντικών ομάδων.
Ομάδες, που αυτοοργανώθηκαν στη συνέχεια και όρισαν συντονιστές για καθαρά πρακτικούς λόγους, δηλαδή για  να εξασφαλίζουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των δράσεων. Οι συντονιστές λοιπόν, είναι απλά μέλη των ομάδων με αυστηρά συντονιστικό ρόλο.
Όσο αφορά εμένα σε προσωπικό επίπεδο είναι γνωστό ότι δεν έχω θέσει πότε υποψηφιότητα, ούτε έχω λάβει μέρος σε κανένα όργανο του Δήμου. Δεν διατηρώ προσωπικό ιστολόγιο, και στο ιστολόγιο της ομάδας οι αναρτήσεις αφορούν αποκλειστικά τις δράσεις της ομάδας και αναφορές από άλλες φορείς, (ΥΠΕΚΑ, Υφυπουργείο Νέας Γενιάς). Άρα να εγκαλούμαι και μάλιστα επιτακτικά και δημόσια να δώσω απαντήσεις, το θεωρώ αδιανόητο.
Η εξέλιξη της δημοτικής μας ζωής με τον περιορισμένο προϋπολογισμό, την αδυναμία κρατικής επιχορήγησης και τον ελαχιστοποιημένο αριθμό υπαλλήλων καθαριότητας, καθιστά πλέον επιβεβλημένη την συνεργασία των δημοτών για να εξασφαλιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό η ποιότητα στην καθημερινή μας ζωή. Γι’ αυτό η πρόσκληση της ομάδας μας αφορά όλους τους δημότες του Δήμου μας που θέλουν καθαρές γειτονίες και φροντισμένους τους κοινόχρηστους χώρους.
Οι ενεργοί πολίτες στην καθημερινότητα αποτελούν για μας συνειδητοποιημένους πολίτες, που συμμετέχουν στην βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους.
Τα σχολεία της περιοχής μας έχουν δείξει έμπρακτα σε διάφορες χρονικές στιγμές την ευαισθησία τους για το περιβάλλον και τον τόπο μας. Το 1936 πευκοφυτευθήκε από το 1ο Δημοτικό Σχολείο η Αγία Άννα, από τα ελάχιστα αλσύλλια που διαθέτει το Κρανίδι και που μπορούμε μέχρι σήμερα να το απολαύσουμε.
Για σειρά αρκετών καλοκαιριών στην διάρκεια της πρώτης θητείας του Δημήτρη Καμιζή το Γυμνάσιο Κρανιδίου, με πούλμαν κατέβαινε στις παραλίες για καθαριότητα και στην συνέχεια τα αυτοκίνητα του Δήμου Κρανιδίου μάζευαν τις σακούλες.
Τα τελευταία χρόνια τα δημοτικά σχολεία με δική τους πρωτοβουλία και με δικά τους έξοδα έκαναν ανακύκλωση.
Δεν θεωρούμε σαν εθελοντές ότι υποβαθμιζόμαστε, αλλά και ούτε αναβαθμιζόμαστε. θέλουμε, απλά και μόνο, την καθημερινή μας ζωή ποιοτική και συμμετέχουμε ενεργά, για να την εξασφαλίσουμε.
Ο καινούριος κύκλος δράσης της ομάδας «Φροντίζω την γειτονιά μου – Κάνω ανακύκλωση» έχει στόχο την ενημέρωση των δημοτών. Ξεκινήσαμε μαζί μα την Δημοτική Κοινότητα Κρανιδίου από το 1ο Δημοτικό Σχολείο, που μας φιλοξένησε στην Γιορτή των Λουλουδιών, την Πέμπτη 5 Μαϊου 2011, για να μοιράσουμε ενημερωτικό υλικό. Εκεί μάλιστα μάθαμε ότι τα κηπάκια του σχολείου καλλωπίστηκαν από μαθητές της πέμπτης δημοτικού και κατά γενική ομολογία έκαναν εξαιρετική δουλειά με μεγάλο ενθουσιασμό και περηφάνια.




Οι μικροί κηπουροί


«…Υπάρχουν ελπιδοφόρες δυνάμεις στην κοινωνία, στις παραγωγικές τάξεις, στον Τύπο, οπουδήποτε. Άνθρωποι δημιουργικοί, πολίτες δημοκρατικοί που γνωρίζουν καλά την δουλειά τους, έχουν ιδέες, διάθεση και προτάσεις με συγκεκριμένο στόχο και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Η συσπείρωση τους δεν αφορά την σύσταση ενός νέου πολιτικού φορέα, αλλά ομάδων. Ομάδων που απευθύνουν τις προτάσεις τους στην κεντρική εξουσία και μπορούν να τις υλοποιήσουν...»
Τα παραπάνω αποτελούν απόσπασμα από την συνέντευξη του Αλέξανδρου Κάντζη, που εκπροσωπεί την νεοσυσταθείσα ομάδα «Δημιουργικοί Πολίτες» και δημοσιεύτηκε στο Έψιλον της Κ.Ε. της προηγούμενης βδομάδας. Ομάδα που έχουν σαν στόχο,τα μέλητης, να προσφέρουν στον τόπο, την γνώση και την εμπειρία τους για να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το μνημονιακό καθεστώς.   
Ας χρησιμοποιήσουμε όλοι τις δυνατότητες μας, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε για να βοηθήσουμε τον τόπο μας και να μην αναλωνόμαστε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. 
    
                                      
Τέτα Μονά
 Μέλος της
εθελοντικής ομάδας
 

Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Το ευρωπαϊκό έτος εθελοντικών δραστηριοτήτων που προωθούν την ενεργό συμμετοχή του πολίτη


Η Απόφαση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης :
http://www.neagenia.gr/appdata/documents/νέα-ανακοινώσεις/θέματα%20από%20την%20ευρωπαϊκή%20ένωση/eu%20council%20%202010-37-ek.pdf

Η απόφαση έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς
http://www.neagenia.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=node&cnode=101

Η συμμετοχή των εθελοντικών ομάδων για προβολή της δράσης, ανταλλαγή απόψεων και προώθηση του εθελοντισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο έληξαν σε διαφορετικές ημερομηνίες του 2010.  

http://ec.europa.eu/news/employment/110106_el.htm

   Μετά την πρόσκληση του Δημάρχου κ. Δημήτρη Καμιζή το εθελοντικό κίνημα ανασυγκροτήθηκε στο Δήμο μας και ανέβαλε δράσεις σ' όλα τα επίπεδα του Δήμου.
     Θεωρούμε ότι ο Δήμος μας στην παρούσα χρονική στιγμή πρωτοπορεί και χρειάζεται στήριξη απ' όλους τους δημότες και όλους τους φορείς. Όταν η κεντρική εξουσία αδυνατεί να ανταποκριθεί γίνεται εντονότερη η ανάγκη της συσπείρωσης και της αυτοοργάνωσης των πολιτών.
      Σ' αυτή την πορεία θέλουμε πρωτοπόρα τα σχολεία και τους δασκάλους τους.

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=497&language=el-GR
"....Δράση για τον καθαρισμό δασικών διαδρομών στη Σκόπελο
 
Με συμμετοχή 800 εθελοντών και μαθητών από όλα τα σχολεία της Σκοπέλου ολοκληρώθηκε η εκστρατεία ευαισθητοποίησης και καθαρισμού σε επιλεγμένες δασικές διαδρομές του νησιού...."
 

Τρίτη 3 Μαΐου 2011

"Εμείς οι ίδιοι" οι δημότες της Ερμιονίδας μπορούμε να φροντίσουμε τον τόπο μας!

Στα πλαίσια του καινούριου κύκλου δράσεων φροντίδα για την πόλη ξεκινάμε καμπάνια ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας σε όλα τα προβλήματα του Δήμου μας, που μας αφορούν άμεσα.
"Φροντίζω την πόλη μου, ξεκινώντας από την γειτονιά μου" και ανακύκλωση είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Ενημερωτικά αναφέρω ότι ανάλογες κινητοποιήσεις με τις δικές μας δράσεις έχουν ξεκινήσει σε όλη την Ελλάδα έχοντας την υποστήριξη των σχολείων, των τοπικών φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Δημοτών.

"Ενας πλανήτης , ένας κόσμος , ένας σκοπός"
Κεντρικό σύνθημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικών αλλαγών από το 2010.


1η ΔΡΑΣΗ 

ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 5 ΜΑΙΟΥ 2011 ΣΤΙΣ 16:00 ΣΤΟ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ  ΣΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ
"ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ" ΘΑ ΣΤΗΘΕΙ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ.