ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΡΟΑΓΟΥΜΕ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ !
ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ
ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΥΡΟ ΑΠΕΜΕΙΝΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ο ενθουσιασμός των εθελοντών και η μεγάλη συμμετοχή στην δράση της Κυριακής 13 Μαρτίου μετρίασαν την απογοήτευση που νιώσαμε, όταν πρωτοαντικρύσαμε τα κομμένα πέυκα στον αρχαιολογικό χώρο των Αλιέων από άγνωστους δράστες.
ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΔΥΜΩΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ.
ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ.
Ο κ.Παπαστεργίου και την πρηγούμενη χρονιά είχε διαθέσει το συνεργείο του για τον καθαρισμό του χώρου
Πληροφορίες για την οργάνωση της κοινωνικής ζωής μας έδωσαν ο Μάκης ο Κατσαιτης και η κ.Ματούλα Πίλιουρη ,νηπιαγωγός στο Πόρτο-Χελι
Σύμφωνα με τις πληροφορίες τους κάθε σπίτι διέθετε το δικό του λιτρίβι ,την δική του στέρνα ή πηγάδι , τους αποθηκευτικούς του χώρους για το λάδι και η κύρια ασχολία τους , όπως ήδη έχουμε αναφέρει ήταν η επεξεργασία της πορφύρας σε συνεργασία με την Ερμιόνη.
ΣΥΝΕΧΙΣΑΜΕ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ,ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΦΘΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ.
Ο Πρόεδρος κ.Κόκκαλης , ακούραστος μεταφέρει τους σωρούς !
Ακριβολογώντας η Πρόεδρος Κρανιδίου μας έβαλε να σκουπίσουμε την παραλία!
και το γειτονικό οικόπεδο δεν γλύτωσε από την μανία μας!
και η υποστήριξη της ομάδας ,μικροί αλλά θαυματουργοί!
"Ή περιοχή αύτή κατοικήθηκε από την Πρωτοελλαδική περίοδο (3000/ 2800 – 2000 /1800 π.χ), στην οποία ανήκει ο πρώτος οικισμός, Στη νότια πλευρά του κόλπου. με ορισμένες διακοπές, η κατοίκηση φτάνει μέχρι τα βυζαντινά χρόνια – με μόνη μαρτυρία για την εποχή αύτή μερικά όστρακα, ο Ηρόδοτος διηγείται ότι η κώμη πήρε το όνομα Αλιείς από την ενασχόληση των κατοίκων της, Τιρύνθιων, πού ήσαν ψαράδες: το 465 π.χ. οι Τιρύνθιοι εκδιώχθηκαν από την πόλη τους από τούς Άργείους, τότε οι ‘Ερμιονεις τους παραχώρησαν την κώμη, έτσι, τα νομίσματα πού έκοψαν οι Αλιείς, τον 5ο αί., φέρουν την επιγραφή «Γιρυνθίων».
.
Στο Πόρτο-Χέλι όμως, ο πρώτος οικισμός ανήκει στην Πρωτοελλαδική περίοδο . από το 1962, η Αμερικάνικη Αρχαιολογική Σχολή άρχισε υποβρύχιες έρευνες. στην περιοχή αύτή η επιφάνεια της θάλασσας έχει ανέβει από την αρχαιότητα κατά 2μ. καλύπτοντας την ακτή σε βάθος 50 περίπου μέτρων ."
Μιά μικρή ομάδα ξεκινήσαμε την ανάβαση για την κατάκτηση της κορυφής!
Ανεβήκαμε τον λόφο, για να δούμε από κοντά την Ακρόπολη των Αλιέων
εικόνες από την Ακρόπολη των Αλιέων,
"Οι Αλιείς ήταν πόλη οχυρή, ένα τείχος περιέβαλλε την πόλη , σε διάφορα σημεία δε έχουν βρεθεί λείψανα στρατώνων. το λιμάνι είχε και αυτό την οχύρωση του: το όριζαν δύο πύργοι με κυκλική κάτοψη. το άνοιγμα ανάμεσα στους πύργους μπορούσε να φραχθεί με ένα δοκάρι. τα λιμενικά έργα ήταν σημαντικά. Σε ένα σημείο πιστεύεται πως υπήρχε ναύσταθμος
. Σήμερα. οι λιμενικές εγκαταστάσεις βρίσκονται καταποντισμένες"
Το παρακάτω φυλλάδιο φτιάχτηκε εξ' ολοκλήρου από την κα Ματούλα Πίλιουρη για την ενίσχυση της συγκεκριμένης δράσης και την καλύτερη γνωριμία με το χώρο!
Η ώρα της χαλάρωσης και της ικανοποίησης.
Ο χώρος έγινε καταπληκτικός!
Μου άρεσε πολύ η παρουσίαση της δράσης μας!
ΑπάντησηΔιαγραφή