Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ακολουθώντας την ροή της φύσης , ανακαλύπτουμε μικρούς θησαυρούς γεύσεων.


ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΣΥΚΟ ΚΑΙ ΣΤΑΦΥΛΙ!


Στο Λαογραφικό Εργαστήρι  προσπαθούμε να συνδέσουμε την έρευνα της λαογραφίας με την αναβίωσή της.
Ψάχνουμε τις γεύσεις , την τέχνη ,  τον πολιτισμό των προηγούμενων χρόνων ,  σε μια κατεύθυνση αναγνώρισης της λαϊκής παράδοσης και της επίδρασής της στην σύγχρονη εποχή.

Αναγνωρίζεται πλέον  σε ευρεία κλίμακα , ότι τα στοιχεία του παρελθόντος  δεν είναι στατικά και ξεπερασμένα, αλλά διαθέτουν δυναμισμό και μπορούν να επηρεάσουν τις σύγχρονες κοινωνίες   σε  πιο ανθρώπινες ,συλλογικές και αλληλέγγυες κατευθύνσεις.

Μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα στην απομόνωση και  στην   ισοπέδωση της παγκοσμιοποίησης, να  συντελέσουν στην  κοινωνική συνοχή, στην ενεργή δράση και συμμετοχή.














Ξεκινήσαμε το ταξίδι με γεύσεις φθινοπώρου
μαρμελάδα σύκο
συκομαϊδες
&
μουσταλευριά



Πριν την εκτέλεση  της συνταγής αποξηραίνουμε τα σύκα με την παρακάτω διαδικασία :




 
Στα πόδια του τραπεζιού τοποθετούμε μπολάκια με νερό, για να μην ανεβούν τα μυρμήγκια.




Τα σύκα τα γυρίζουμε κι από την άλλη μεριά για να λιαστούν και από τις δυό μεριές.














 η συνταγή για τις συκομαϊδες(σύκο & μαϊς, δηλ. ζύμη)
1κ. σύκα
ψιλ/να και αποξηραμένα
1/2 ποτηράκι ούζο ή μαστίχα
λίγο γλυκάνισο
κανέλα , γαρύφαλλο, μάραθο.
τα πλάθουμε  συνήθως στρογγυλά
τα αλλοίφουμε με μούστο .
μπορούμε να προσθέσουμε σουσάμι ψημένο και αμύγδαλα καβουρντισμένα.
Τα τυλίγουμε με πλυμένα συκόφυλλα και τα αφήνουμε για 2 εβδομάδες στον ήλιο,
ή τις ψήνουμε για 2 ώρες στον φούρνο.








τυλίγουμε τις συκομαϊδες με φύλλα συκιάς για να τις διατηρήσουμε










μαρμελάδα σύκο
1 κ. συκα  καθαρισμένα
1/2 κ. ζάχαρη
1-2 βανίλιες
1/2 χυμό  λεμονιού
τα βράζω όλα μαζί  για 45 περίπου λεπτά.























για την μουσταλευριά

6 φλυτζάνια μούστο
1 φλυτζάνι αλεύρι
λίγη στάχτη .....
καρύδια,κανέλα και σουσάμι για γαρνίρισμα!



Για να χρησιμοποιήσουμε το μούστο πρέπει να τον "κόψουμε" πρώτα δηλαδή να τον καθαρίσουμε, και γι αυτό χρησιμοποιούμε στάχτη.(Προσοχή να είναι μόνο από ξύλα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου