Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011 1η ΓΙΟΡΤΗ ΕΛΙΑΣ ΚΑΙ ΛΑΔΙΟΥ

" εμείς οι ίδιοι "  

 οι κάτοικοι του Δήμου Ερμιονίδας και

ΘΕΛΟΥΜΕ
και
ΜΠΟΡΟΥΜΕ


Απόσμασμα από την ομιλία του Δημάρχου κ.Καμιζή

    " Αν θέλετε η γιορτή μας σήμερα παίρνει και ένα χαρακτήρα αντίδρασης απέναντι σ’ αυτές τις πολιτικές που οδήγησαν την κοινωνία και τον άνθρωπο ως εδώ. Είναι δηλαδή και μία ένδειξη ότι πρέπει ένα δείγμα που το δίνουμε εμείς εδώ - εθελοντές όλοι, γιατί και εμείς οι αιρετοί εθελοντές είμαστε δεν είμαστε επαγγελματικά στελέχη της πολιτικής, δίνουμε ένα στίγμα επιστροφής στη φύση και στα προϊόντα της.




                                                                                                


     Το λάδι λοιπόν που συμμετείχε από χιλιάδες χρόνια τώρα αλλά και συμμετέχει σ’ αυτή την ποιότητα ζωής, εδώ δε για τον τόπο μας είναι και ευλογημένο προϊόν.
     Γιατί έζησε γενιές και γενιές και συνδέθηκε με τον πολιτισμό της περιοχής. Από το Κρανίδι των παιδικών μου χρόνων θυμάμαι αυτό που λείπει σήμερα και είναι η μυρωδιά της ευωδίας του λαδιού που αναδυόταν από  τα λιοτρίβια μας..
     Λείπουν οι διαδικασίες αυτές της προετοιμασίας των ελαιοτριβείων.....

Το λάδι δεν συμβάλλει μόνο στην διατήρηση της ποιότητας της ζωής μας, αλλά και στον πολιτισμό μας και στην οικονομία μας ."



Απόσπασμα από την ομιλία της Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Κρανιδίου κας Μονά

   " Η γιορτή αυτή προετοιμάστηκε από εμάς τους ίδιους από εθελοντές και εθελόντριες του Δήμου μας και στόχος είναι να ενημερωθούμε και να επαναπροσδιορίσουμε την σημασία του εξαιρετικού αυτού προϊόντος για τον τόπο μας, ιδιαίτερα στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε."

   Θερμά ευχαριστούμε για  την διακόσμηση του χώρου τα Φυτώρια Φωστίνη και Θανάση Δημαράκη, το ανθoπωλείο του Τσιρτσίκου Παντελή και τους ξυλουργούς Άρη και Ζαχαρία Μπία.

    Ευχαριστούμε τα λιτρίβια των κ. Βλαχογιάννη, Αντώνιοζα και το Τυποποιητήριο Ερμής του Β. Δημαράκη για  το αναμνηστικό μπουκαλάκι με φρέσκο λάδι που προσφέρανε για τους επισκέπτες της γιορτής.

    Επίσης ευχαριστούμε  όλα τα ζαχαροπλαστεία του Κρανιδίου για τα γλυκά που μας προσέφεραν και το κατάστημα του Βασίλη Τσάκα  για την τεχνική υποστήριξη.

    Τέλος την Δέσποινα και τον Στάυρο Γεωργίου και για το  βιολογικό λαδι που διέθεσαν για τις γαστρονομικές ανάγκες της γιορτής, αλλά και για την βοήθειά τους σε όλη τη διοργάνωση.





Οι εθελοντές και οι εθελόντριες   του Δήμου μας    συνέβαλαν δυναμικά και δημιουργικά στην επιτυχία της γιορτής.
Νόστιμα φαγητά και γλυκά,   βασισμένα στις παραδοσιακές συνταγές και μαγειρεμένα με λάδι!!
Ευχάριστη αίσθηση έκανε και το ρόφημα από φύλλα ελιάς που πρόσφερε η οικογένεια Γκιρτάκη για όλους τους επισκέπτες.





Σαπούνια σε υγρή και στερεή μορφή φτιαγμένα απο λάδι



Τα παιδιά  σφράγισαν τη γιορτή με την δική τους ξεχωριστή αισθητική!





Και οι εκπαιδευτικοί κ.Βιβή Σκούρτη, Λόλα Βογανάτση και Ελένη Βλάσση ετοίμασαν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με δράσεις που είχαν  θέμα την ελιά, και  διαδραματίστηκε στο χώρο της γιορτής ,νομίζω τα παιδιά το διασκέδασαν πολύ!


             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου