Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

ΑΡΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΟ

                                             


ΠΡΟΣΦΟΡΟ

      Το πρόσφορο είναι το ψωμί που προσφέρουμε στον Ναό, για να τελεσθεί η Θεία Ευχαριστία μαζί με το κρασί ως Τίμια Δώρα(άρτος και οίνος), προτού τοποθετηθούν στην Μεγάλη Είσοδο στην Αγία Τράπεζα τοποθετούνται στην Πρόθεση(προ + τίθημι= προθέτω), όπου με την τελετή της προσκομιδής θα προετοιμασθούν για τη Θεία Λειτουργία.
      Στην προσκομιδή τμήματος του προσφόρου θα τοποθετηθούν τελετουργικά στο Δισκάριο και λίγο κρασί στο Άγιο Ποτήριο. Το στρογγυλό σχέδιο του προσφόρου συμβολίζει την κοιλιά της Παρθένου Μαρίας , απ’ όπου  προήλθε (γεννήθηκε) ο μονογενής ναός της. Πάνω από το πρόσφορο υπάρχει ανάγλυφο σχέδιο, όπου σχηματίζεται από σφραγίδα. Από το κέντρο του πρόσφορου βγαίνει ο Αμνός δηλαδή το κεντρικό τετράγωνο του σχεδίου με τα γράμματα ΙΣ ΧΣ ΝΙΚΑ (Ιησούς Χριστός Νικά). Τα γράμματα αυτά πρέπει να είναι ευδιάκριτα, και να φαίνονται καθαρά. Λέγεται Αμνός (αρνάκι), γιατί ο Προφήτης Ησαίας προφήτευε ότι ο Μεσσίας σαν ένα άκακο αρνάκι θα οδηγηθεί στη θυσία. Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος επιβεβαίωσε αυτήν την προφητεία, όταν έδειξε στους μαθητές του το Μεσσία και είπε «Να ο αμνός του Θεού».
           Το σχέδιο του προσφόρου περιέχει επίσης τη μερίδα της Παναγίας με τα γράμματα Μ Ρ Θ δηλαδή Μήτηρ Θεού. Η τριγωνική μερίδα της Παναγίας τοποθετείται  δεξιά του Αμνού στο δισκάριο. Από τα εννέα τριγωνάκια που ευρίσκονται στο δεξί μέρος του προσφόρου, εξάγονται οι μερίδες των Αγίων Αγγέλων, του Τιμίου Προδρόμου, των Προφητών, των Αποστόλων, των Ιεραρχών, των Μαρτύρων των Οσίων, των Αναργύρων, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης μαζί με τον Άγιο που γιορτάζει την ημέρα εκείνη που τελείται η Θεία Λειτουργία και τελευταίος μνημονεύεται ο Συγγραφέας της Θείας Λειτουργίας. Από τα τμήματα που γράφεται επάνω τους ο Ιησούς Χριστός Νικά και περισσεύσων μετά την εξαγωγή του Κεντρικού Κομματιού του Αμνού, εξάγονται οι μερίδες των Ζώντων και των Κεκοιμωμένων αδελφών.  


    Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 στο χώρο του Λαογραφικού Εργαστηρίου παρακολουθήσαμε την παρασκευή <άρτου και πρόσφορου> από την κ. Βούλα Γιαννακοπούλου , η οποία μας έδωσε πληροφορίες για  την θρησκευτική σημασία των συμβόλων  και ολόκληρης της διαδικασίας παρασκευής , όπως έχουμε αναφέρει στην αρχή της ανάρτησης.
   Οι  5 άρτοι και το πρόσφορο , σύμφωνα  με το εθιμοτυπικό της εκκλησίας ,προσφέρθηκαν την επόμενη ημέρα , στον Ιερωμένο και στους πιστούς του Ιερού Ναού του Χριστού στο Κρανίδι, από μέλη της ομάδας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου